Sve vrste proteza

Najčešća opcija za koju se pacijenti opredjeljuju prilikom nedostatka zuba su proteze za zube.

Najčešća opcija za koju se pacijenti opredjeljuju prilikom nedostatka zuba su proteze za zube. To je način da ne promijenite ili čak uljepšate svoj osmjeh, jer dobro napravljene proteze izgledaju potpuno prirodno i udobne su za nošenje.Zubne proteze mogu biti potpune, za pacijente koji su izgubili sve prirodne zube, ili parcijalne (djelomične), kada nedostaje jedan ili više zuba.
AKRILATNA
-totalna proteza je vrsta proteze koja se koristi kod potpuno bezubih pacijenata. One su napravljene od akrilata, jedne vrste plastike. Estetski u potpunosti mogu zadovoljiti sve kriterije, ali nakon dužeg perioda nošenja mogu izazvati problem sa sluzokožom usne duplje.
Gornje totalne proteze su dosta stabilnije od donjih pošto se gornja vilica ne pomiče, a i može se ostvariti vakuum između same proteze i sluzokože koji daje dodatnu stabilnost. Donja totalna proteza je malo problematičnija od gornje, jer se donja vilica pomjera i ako sam vilični greben nije dovoljno izražen kako bi proteza na njega nalegla, onda se proteza pomjera i često izlazi iz ležišta.
– parcijalne su slične totalnim protezama samo što imaju manju akrilatnu ploču i kukice kao dodatak retencije.
VOLPLAST PROTEZE
se prave od termoplastičnih materijala tj. termoplastičnog najlona koji na temperaturi usne duplje postaje savitljiv, te se zato koristi za izradu fleksibilnih proteza. On je biokompatibilan što znači da se odlično podnosi u ustima i da ne izaziva nikakve neželjene reakcije. Takođe ovaj materijal ima visok stepen elastičnosti što znači da je savitljiv u određenoj meri, ali da je pri tome praktično nesalomiv ako se, naravno, pravilno koristi. Još jedna važna stvar je i njegova izuzetna estetika koja se postiže zahvaljujući tome što je svijetlo ružičaste boje pa se u potpunosti uklapa u boju prirodnih desni.
PARCIJALNE SKELETIRANE PROTEZE
su zubne proteze koje se izrađuju kad je preostao mali broj zuba u vilici. Ovakve proteze u osnovi imaju metalni skelet koji daje čvrstinu. One nadoknađuju izgubljene zube i silu pritiska prilikom žvakanja najčešće prenose na postojeće zube posebnim veznim elementima koji ujedno drže protezu na mjestu u ustima. Proteze se za zube mogu držati ili metalnim kukicama koje obuhvataju postojeće zube i vide se u ustima, ili preciznim veznim elementima tzv. “atečmenima” koji mnogo preciznije drže protezu, pravilnije prenose pritisak na zube i sakriveni su tj. ne vide se u ustima. Za parcijalnu skeletiranu protezu sa atečmenima, potrebno je prethodno pripremiti zube za koje će se vezivati proteza, odnosno rade se posebne metalokeramičke krunice na tim zubima, tzv. “namjenske krunice”. Parcijalne skeletirane proteze sa atečmenima u kombinaciji sa namjenskim krunicama su najbolje rješenje među parcijalnim protezama.
PROTEZE NA TELESKOP KRUNICAMA
Radi se o protezi koja se pomoću duplih, teleskopskih krunica, fiksira na preostalim zubima koji predstavljaju nosače dentalne proteze.Na izbrušene zube, nosače, stavljaju se posebne kapice koje nazivamo „primarne krunice“. U sklopu proteze nalaze se „sekundarne krunice“, koje poput teleskopa naliježu preko primarnih krunica. Na taj način omogućuju izvrsnu stabilnost zubne proteze bez nepca.
Teleskopske krunice se mogu, osim od neplemenitih legura, izrađivati i od plemenitih legura (zlata).
9.anti-angeing stomatologija
Tokom starenja na zubima se pojavljuju promjene boje, oblika i dužine zuba. Uzroci promjena su zubni kvar, loš položaj ili raspored zuba, „škripanje zuba“ koje dovodi do trošenja zuba, što utiče na promjenu simetrije i balansa zubnog niza. Takodje se javljaju otečene desni, krvarenje, povlačenje, gubitak kosti, pojava trouglastog tamnog prostora između zuba,kao znak parodontopatije.Nerijetko dolazi do gubitka nekih, ili čak svih zuba.
Estetska stomatologija je ta koja Vaš omijeh može da osvježi,ili učini ponovo mladim!
Donesite fotografiju sa osmjehom iz mlađih dana i Vaši zubi će opet biti mladi!
10.zubi za 24h
Za pacijente koji su previše zauzeti,ili dolaze na kratko iz inostranstva bez obzira da li je potrebno liječenje zuba ili protetičko zbrinjavanje zuba,postoji mogućnost urgetnog rada.Da,naš cjelokupan tim radi samo za Vas!
11.radovi na implantima
Zubni implanti se u današnje vreme nameću kao najbolje rešenje u slučaju nedostatka jednog ili više zuba, uključujući i nedostatak svih zuba u vilici.Na njima je moguće staviti krunice(pojedinačne) ili most(više članova).Isto tako u slučaju totalne bezubosti,odnosno gubitka zuba,moguće je cjelokupan fiksni rad postaviti na implantatima.
Preduslov za rad na implantima su
– dovoljan volumen kosti,
-dovoljno prostora za protetičku nadogradnju,tj krunicu,
-idealna higijena usne duplje,
-završen razvoj vilica,
-moguće kontraidikacije(pušenje,ljekovi koji utiču na metabolizam kosti,šećerna bolest i druga hronična odoljenja,reuma i oboljenja vezivnog tkiva,i dr bolesti.
Iz tog razloga je vrlo bitno odrediti,da li ste Vi uopšte kandidat za implantat i radove na njima!!!
Zubni implanti se ugrađuju u kost u lokalnoj anesteziji.Nakon 3 do 6 mjeseci,individualno za svakog pacijenta u zavisnosti od kvaliteta kosti,traje proces osteointegracije.Tek pošto koštano tkivo sraste sa implantatom i ustabili se,postavlja se gingivo former,koji služi da se oblikuje kao kragna,zubno meso oko implantata.Nakon toga postavlja se suprastruktura(izgleda kao zbrušeni zub),i postavlja se protetski rad,kao idealno funkcionalno i estetsko rješenje .
Prednosti implantata
Osim što nadoknjađuju izbunljene zube ili zub,čuvaju i održavaju simetriju lica i vilica,kao i konture lice.Čuvaju kost,njenu čvrstinu,i ne dozvoljavaju njeno propadanje kao ni pomjeranje susjednih zuba i zuba antagonista.

Share:
× Kako vam mogu pomoći?